Lunt Solar Systemsin valmistamat dedikoidut vetyalfaputket Lunt60Tha ja Lunt80Tha ovat helppokäyttöisiä visuaalikatseluun ja kuvaamiseen. Molemmat kaukoputket ovat estosuodattimen kanssa käytettynä valmiina sellaisinaan käyttöä varten, joskin parhaimman näkymän katselu edellyttää pientä perehtymistä painesäädettävän etalonin sielunelämään. Vielä yhden etalonin tapauksessa se on kuin lasten leikkiä!
Dedikoitu yhden etalonin Lunt60THa ja kahden etalonin Lunt80THa DSII. Molemmissa aurinkokaukoputkissa on 12mm estosuodatin. Lunt60Tha:n tarkennin on Feather-Touch tarkennin 10:1 hienosäädöllä. Tähän on mahdollista asentaa ZWO EAF ilman sen kummempia muutoksia. Lunt80THa DSII:n tarkennin on Crayford tarkennin, joka vaatii jonkinlaista työstämistä elektronisen tarkentimisen lisäämiseksi. Kuvassa Lunt80THa DSII:n kuusiokoloruuvit on vaihdettu sormiruuveihin. Kokemuksesta viisastuneena ruuvit on sittemmin palautettu, sillä sormiruuvit saattavat murtua etalonien runsaan irroituksen ja uudelleenkiinnityksen myötä heikon laatunsa johdosta.
Etaloni, Fabry–Pérot interferenssisuodatin
Veta-alfaputken tärkein suodatin, joka mahdollistaa Lunt60Tha ja Lunt80THa kaukoputkien painesäätimen avulla etalonin virityksen vetyalfan aallonpituuden siniseen tai punaiseen siipeen sekä vetyalfan keskikaistalle. Säätö tapahtuu ilmanpaineen muutoksen avulla.
Estosuodatin ("Blocking filter")
Usean eri suodattimen kokonaisuus, joka poistaa harmoniset aallonpituudet ja tarpeettomat IR ja UV säteilyn aallonpituudet. 90 asteen kulma on mukavampi katseluun.
Kollimointilinssi, ERF
Lunt-kaukoputken yhteydessä kaukoputken sisällä tai etalonin yhteydessä on valonsäteen keräävä kollimointilinssi. Kaukoputken tai etalonin yhteydessä voi olla ERF (energy rejection filter), joka vähentää kaukoputken lämpökuormitusta.
Ohjeet Lunt60THa ja Lunt80THa kaukoputkille
Luntin 60mm tai 80mm apertuurin vetyalfakaukoputki on käyttövalmis sellaisenaan, kun mahdollisesti kuljetuksen ajaksi erikseen paketoitu estosuodatin on kiinnitetty paikoilleen kaukoputken tarkentimeen. Etulinssin pölysuoja irroitetaan ja muoviset suojat estosuodattimesta. Visuaalikatselua varten on hyvä valita pienen suurennoksen okulaari (esimerkiksi 18-25mm), jolloin auringon kiekko on helpointa keskittää kaukoputken näkökenttään ja suorittaa karkea tarkennus.
Aurinkoetsin on erityisen hyödyllinen apuväline vetyalfaputken kanssa, sillä käytännössä näkymä on pikimusta kaikkialla muualla taivaalla paitsi auringon kohdalla. Mikäli aurinkoetsintä ei vielä ole, on mahdollista tarkkailla kaukoputken varjon pienentymistä siirtäessä kaukoputkea jalustan avulla kohti aurinkoa. Tavallista etsinputkea tai punapistetähtäintä ei pidä käyttää aurinkohavaintoihin, sillä tällöin tulisi katsottua suoraan aurinkoon. Aurinkoetsimen tapauksessa pelkkä kirkas mutta riittävästi himmennettty auringon pieni kiekko etsimen kalvopinnassa riittää.
Ennen etalonin hienosäätöä aurinko on kirkkaan punainen pallura kaukoputken näkökentässä. Kiekon reunan avulla on helppo säätää tarkennus ensin alkuun karkeasti kohdilleen. Mikäli tarkentimen osalta tarkennusvara ei riitä, voi vapauttaa estosuodattimen kiinnitysruuvin pitäen siitä samalla kiinni. Tämän jälkeen estosuodatinta voi vetää joko ulospäin tai sisäänpäin tarpeen mukaan.
Painesäädettävän etalonin tapauksessa aina aluksi on hyvä resetoida tai "röyhtäyttää" painesäätimen mäntä. Tarkkaan kuuntelemalla voi kuulla pienen röyhtäystä muistuttavan äänen paineen vapautuessa mäntää irroittaessa. Männän messinkirungossa on kierteet, joiden ympärillä musta sylinteri pyörii. Musta osa lähtee helposti irti, mutta on ajoittain hieman haastava saada takaisin paikoilleen kierteille. Yksi helpotus on kiertää ensin hieman väärään suuntaan, toinen keino on nostaa kaukoputki varovasti pöydälle ja kohtisuoraan yläpuolelta käsin maltillisesti saada mäntä kierteille.
Painesäädön männän ollessa aivan alkupäässä, on etalonin viritys vetyalfan punaisen siiven alueella. Näkymä tuo mieleen fotosfäärin, eikä tunnusomaisia kromosfäärin yksityiskohtia näy kutakuinkin lainkaan. Mäntää alaspäin vääntämällä kuva tummenee ja pikkuhiljaa alkaa erottua enemmän rakenteita. Reunan protuberanssit ja kiekon filamentit tulevat näkyviin jo aikaisessa vaiheessa, vaikka ollaan vielä reilusti vetyalfan punaisen siiven alueella.
Lunt Solar Systemsin piirros Luntin painesäädettävän etalonin toiminnasta. Painesäätimen avulla ei ole lisätty painetta etalonin ilmatiiviiseen kammioon.
Lunt Solar Systemsin piirros Luntin painesäädettävän etalonin toiminnasta. Painesäätimen avulla on lisätty painetta etalonin ilmatiiviiseen kammioon ja etalonin viritys on vetyalfan keskikaistalla. On tärkeää huomata, että optimaalisen virityksen vaatima paine ja männän asento voi vaihdella kaukoputkikohtaisesti ja vallitsevan lämpötilan ja ilmanpaineen myötä.
Yllä olevalla videolla viritetään Lunt80THa DSII eli tuplastakattu (kahden etalonin) vetyalfaputki niin lähelle vetyalfan keskikaistaa kuin mahdollista. Oikein tarkalleen viritys onnistuu vertailemalla esimerkiksi päivän GONG:in kuvaa. Yhden etalonin kokoonpanolla vetyalfaputki on hyvin helppo virittää, sillä kuva on tummimmillaan vetyalfan keskikaistalla. Kahden etalonin tapauksessa asiat ovat toisin, ja molempien etalonien pitäminen kiinni kaukoputkessa tekee virityksestä haastavampaa.
Ensimmäisen etalonin viritys tehdään ensin päästämällä painesäätimen männästä ilmat ulos, eli mäntä nollataan. Tämän jälkeen se kierretään takaisin paikoilleen ja aloitetaan hitaasti pyöritellen paineenlisäys eli männän työntö alaspäin. On normaalia, että tuntee hieman vastusta mäntää painaessa. Mäntää tai etalonia ei voi rikkoa, vaikka sen työntää pohjaan asti. Jos kuitenkaan kuva ei mainittavasti lainkaan muutu, on syytä epäillä männän kumitiivisteiden vaihtoa.
Kahden etalonin virityksen tapauksessa kannattaa jättää kuvan tummumisen jälkeen ensimmäinen etaloni melko pienelle paineelle ja siirtyä toisen etalonin viritykseen. Lopullinen hienosäätö tehdään molempia etaloneja suuntaan tai toiseen painemäntää säätäen. Mikäli katselee tietokoneen ruudulta vetyalfaputken näkymää, voi hyödyntää kuvausohjelmien erilaisia kontrastin ja kirkkauden/tummuuden säätömahdollisuuksia. Esikatselua suurentamalla voi tarkkailla tunnusomaisia vetyalfan sinisen/punaisen siiven yksityiskohtia, jotka antavat vihiä onko vetyalfan keskikaista lähestymässä vai mentiinkö jo peräti sen ohitse.
Paineviritettävä etaloni voi ensi alkuun tuntua haastavalta, mutta harjoittelemalla sen käyttö alkaa sujua yhä nopeammin. Kahden etalonin keskinäistä kulmaa ("kellotus") muuttamalla löytyy optimaalinen asento. Yleensä etalonien männän sijanti toisiinsa nähden samalla puolella ei välttmättä tuote hyvää kuvaa, vaan auringon toinen reuna voi olla pehmeä tarkentamista huolimatta. Toinen muuttuja hienosäädön osalta on estosuodattimen asento, jolloin auringon kiekon epätasainen kirkkaus voi häipyä pois.
Vetyalfan siivet, punainen siipi, vetyalfan keskikaista, "off band", Jaquinotin piste, doppler-siirtymä, sinisiirtymä...
Aloittelevan aurinkoputken omistajan pää voi olla pyörällä kuin lomalla Euroopassa pientä kyläpahasta etsiessä vieraassa kaupungissa. Mistä sen nyt sitten tietää, että ollaan sinisessä tai punaisessa siivessä tai keskikaistalla?
Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.
Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta!
We need your consent to load the translations
We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.