Auringon kromosfäärin reunalla näkyy joskus hyvin suuri ja näyttävä protuberanssi, joka voi olla parhaillaan purkautumassa. Aloittelevan aurinkoharrastajan on hyvä ymmärtää, että kyseessä on purkautuva protuberanssi, ei koronan massapurkaus (CME). Kuvaus on tehty pilvisen päivän aikana, jonka vuoksi ruutujen välillä näkyy selkeitä kirkkausvaihteluita. Lisäksi jalustana on käytetty atzimutaalista jalustaa, ja onpa jopa koetettu korjata kohteen pysymistä kuvakentässä kuvaamisen aikana.
Kuvauskokoonpano: Jalusta iOptron AZ Mount Pro, kamera ZWO ASI174MM, Quark Chromosphere, IR UV estosuodatin, TS Optics 80mm f7 ED linssikaukoputki.
Näistä lähtökohdista animaation valmistus voi olla haastavaa, mutta kääritään hihat ja ryhdytään töihin!
Animaation pinottujen kuvien yksi hyvä kuva valitaan terävöitystä varten. Ilmaisohjelma ImPPG tarjoaa hyvän työkalun animaation terävöittämiseen ja kohdistamiseen sarjatyönä (englanniksi "Batch Process).
ImPPG tarjoaa kaksi erilaista keinoa terävöittää kuva. Lucy-Richardson dekonvoluutio ja epäterävä maski. Näitä voi käyttää erikseen tai molempia samaan aikaan. Epäterävän maskin ykköstä suuremmat arvot terävöittävät, alle yhden arvot pehmentävät kuvaa. Tätä voi käyttää kuvan kohinan vähentämiseen. Uusin versio mahdollistaa maskien eli useamman eri epäterävän maskin lisäämisen eri arvoilla. Toinen hyödyllinen ominaisuus on histogrammin sävykäyrä. Sen avulla voi tuoda esiin himmeitä rakenteita ja halutessaan häivyttää tässä tapauksessa epäkiinnostava kiekon alue "fake eclipse" efektillä, joka tunnetaan myös koronagrafi-efektinä.
Sävykäyrä noudattelee aurinkokuvaajien suosimaa seminegatiivi-asetusta. Pinta (joka tässä tapauksessa on häivytetty) olisi kuvassa näkyessään negatiivina eli värit ovat käänteisesti, mutta protuberanssi näkyy positiivina eli värit ovat oikeinpäin. Kuvan asetukset voi tallentaa valikosta File \ save processing settings ...
Animaation eri kuvat saa helposti käsiteltyä sarjatyönä valitsemalla File\Batch Process. Tiedostot valitaan, esiasetustiedosto ladataan ja asetetaan kansio jonne käsitellyt kuvat tallennetaan. Kun tämä vaihe on ohitse, ollaan animaation kriittisimmän vaiheen äärellä. Eri ruutujen välillä voi olla seurannan epätarkkuudesta tai muista syistä johtuvaa siirtymää. Mikäli mielenkiinnon pääkohde on rajattu suht keskelle, voidaan reunoja rajaamalla saada hyvä animaatio huonommankin seurannan datasta.
Yllä on valittu tarkoituksella Pad to bounding box asetus, johtuen käsin säädetystä jalustan seurannan korjauksista.
Animaation valmistus onnistuu viimeiseksi PIPP ohjelmistolla. Ensi hätään voi valmistaa mustavalkoisen animaation, jolloin yksityiskohdat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Värien lisääminen tuo visuaalista näyttävyyttä, mutta "syö" aina hieman kuvan yksityiskohtia. Alla oleva "raakile" ei ole myöskään korjattu orientaation osalta.
Uunituore animaatio, niin että höyry vielä nousee! Purkautuvan protuberanssin nopea liike on taltioitunut hienosti lyhyen ja haastavan kuvaustuokion aikana. Animaation ruutujen tummuutta säätämällä voi häivyttää optiikan roskien aiheuttamia ylimääräisiä liikkuvia kohteita.
Voit julkaista harjoitusmateriaalia omana versiona datasta, muistathan merkitä lähteeksi tämän verkkosivun!
Englanniksi "descending surge prominence" voisi olla suomeksi vaikka laskeutuva aalto-protuberanssi. Kyseessä on hyvin nopeasti, satoja kilometrejä sekunneissa tapahtuva nouseva ja liki pystysuoraan laskeva protuberanssipurkaus. Tämän protuberanssityypin nopeus ei riitä kumoamaan auringon vetovoimakentästä irtautumiseen vaadittavaa pakonopeutta, jonka vuoksi se tippuu takaisin kohti auringon pintaa. Jos purkausta ei ehdi kuvaamaan kokonaisuudessan (kuten tämän animaation osalta), on mahdollista kuvata vain osa purkauksen kehityskaaresta. Osa auringon kromosfäärin termeistä ei ole käytännöllistä kääntää suomeksi, sillä tällöin voi lukijalle tai kuulijalle jäädä epäselväksi, mitä on tarkalleen kuvattu.
Kuvauskokoonpano: Jalusta iOptron AZ Mount Pro, kamera Player One Apollo-M Max, Quark Chromosphere Jr., IR UV estosuodatin, TS Optics 80mm f7 ED linssikaukoputki.
Tämän animaation kanssa voi kokeilla Photoshopilla kentänkiertymisen kumoamista hyvin lopputuloksin (esimerkki alla)!
Animaation käsittelyn kulkua esiteltynä Youtube-videolla selostaen.
Voit julkaista harjoitusmateriaalia omana versiona datasta, muistathan merkitä lähteeksi tämän verkkosivun!
Sivuston kuvat ja animaatiot Petrus Kurppa, ellei toisin mainita. Osa oikeuksista pidätetään, harjoitusmateriaalin ollessa CC BY-NC-SA lisenssin alaista.
Älä milloinkaan katso kaukoputkella aurinkoon ilman aurinkosuodatinta!
We need your consent to load the translations
We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details in the privacy policy and accept the service to view the translations.